ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ...

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ...

Παραδοσιακές Συνταγές

, by ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΥΣΤΟΥ

Χρήσιμες συνταγές για:
Ζυμωτό ψωμί, Μουστοκούλουρα, Κουραμπιέδες, Γλυκό του κουταλιού σταφύλι, Καρυδόπιττα και Γαλακτομπούρεκο.


1. Ζυμωτό ψωμί 

Υλικά:

20 κιλά αλεύρι
10 κιλά νερό
100 γρ. αλάτι
λίγο σουσάμι

Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ ζυμώνουμε το ζυμαράκι 
που έχουμε κρατήσει από την προηγούμενη φορά. Το πρωί βάζουμε στη σκάφη τα 20 κιλά αλεύρι.
Ζεσταίνουμε το νερό και προσθέτουμε το αλάτι και το ζυμαράκι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε για 2 ή 3 τέταρτα.
Αφού τελειώσουμε το ζύμωμα, πλάθουμε ένα ένα τα καρβέλια.τα πασπαλίζουμε με σουσάμικαι τα βάζουμε στην πινακωτή.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να "ξεκουραστούν" για 1 ώρα.
Ανάβουμε τον φούρνο με τα ξύλα, κι αφού τον κάψουμε για 1 ώρα, τον "πανίζουμε" με την "πάνα"
και βάζουμε με το φτυάρι τα ψωμιά μέσα.
Τα ψήνουμε για 2 ώρες,
και έτοιμα!!!


2. Μουστοκούλουρα


Υλικά:

1 ποτήρι νερού αλισίβα
2 ποτήρια νερού μούστο
2 ποτήρια νερού καλαμποκέλαιο
2 κιλά αλεύρι
2 μπέικιν πάουντερ
1/2 κιλό ζάχαρη
1 φακελάκι μικρό αμμωνία
Γαρύφαλλο, κανέλλα

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά και πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό, τι σχήμα θέλουμε..
Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε και με σουσάμι.


3. Κουραμπιέδες


Υλικά:

1/2 κουταλιά κονιάκ
1/2 κιλό βούτυρο
1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη
750 γρ. αλεύρι
4 κρόκους αυγών
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι μισχοκάρυδο
500 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη,
ρίχνουμε τα αυγά, μετά τις βανίλιες και το κονιάκ
και μετά τα αμύγδαλα και το αλεύρι.
Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς
για 20 λεπτά.



4. Γλυκό του κουταλιού, σταφύλι


Υλικά:

1 κιλό σταφύλια
600 γρ ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
20 γρ. βανίλια
χυμός ενός λεμονιού

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για λίγο, μέχρι να γίνουν σιρόπι.
Βάζουμε τα σταφύλια μέσα και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό.
Συμπληρώνουμε και το χυμό λεμονιού και τη βανίλια.

5. Καρυδόπιττα




Υλικά

20 αυγά
20 κουταλιές σούπας καρύδια
20 κουταλιές σούπας ζάχαρη
10 κουταλιές σούπας ψιλό σιμιγδάλι
1 μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
σόδα, κανέλλα, ξύσμα λεμονιού
1 φλυτζανάκι κονιάκ

Σιρόπι

6 ποτήρια νερό
6 ποτήρια ζάχαρη
2 βανίλιες
1 ξυλάκι κανέλλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια από τα αυγά και κάνουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

6. Γαλακτομπούρεκο




Υλικά

1 κιλό φύλλο
μισό κιλό βούτυρο
600 γρ. ζάχαρη
2 κιλά γάλα
6 αυγά
350 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
ξύσμα λεμινιού
1 βανίλια
βούτυρο φυτίνη

Εκτέλεση

 7. Γκόγκλιες



Υλικά

2 κιλά κίτρινο αλεύρι
λίγο αλάτι
νερό

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε το ζυμάρι.
Φτιάχνουμε μπαστουνάκι μ' αυτό και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Τα βράζουμε για ένα τέταρτο, τα σουρώνουμε.
Τα σερβίρουμε με τριμένο τυρί ή μυτζήθρα, αφού πρώτα τα κάψουμε με λάδι ή φυτίνη.

8. Γλυκό του κουταλιού, καρπούζι.
 


Υλικά

1 κιλό καθαρισμένο καρπούζι
1 κιλό ζάχαρη
1 βανίλια
χυμό από 1/2 λεμόνι
3 λεμόνια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την πράσινη εξωτερική φλούδα και την ψίχα
αφήνοντας ελάχιστη κόκκινη ψίχα πάνω στο άσπρο μέρος. Υστερα το κόβουμε σε κυδωνωτά κομμάτια. Τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και 3 στυμένα λεμόνια.
Βάζουμε από πάνω βάρος για να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε 2 ώρες.
Τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, πασπαλίζουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά
χωρίς καθόλου νερό να λιώσει η ζάχαρη.
( Από την ώρα που θα πάρει βράση τα αφήνουμε 15-20 λεπτά.)
Ξαφρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό, να δέσει το σιρόπι.
Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού.

Συντακτική Ομάδα: Εύη, Ευαγγελία, Δέσποινα, Μαριάντα, Εντισόν, Νίκος, Ντεσιάνα.

6 σχόλια:

  1. μπραβο κυρια ειναι ολα τελεια΄΄]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μου εφεραν λιγουρα οι φωτογραφιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ τα βλεπω στο σχολειο και τα λιγουρεβομαι............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχαχαχαχαχααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΙΓΟΥΡΕΥΟΜΑΣΤΕ??ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα μουστοκουλουρα θα τα φτιαξω σιγουρα και την καρυδοπιτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή